Hoe maak je een nationale standaard?

Bij het maken van een nationale standaard zijn twee stappen van belang. Het eigenlijke ontwikkelen en testen van de standaard en het zoeken van internationale erkenning.
Internationale erkenning is van belang voor het consumenten vertrouwen, maar ook voor het voldoen aan de internationale overeenkomsten in de wereldhandel (WTO). Een certificeringschema of keurmerk mag geen handelsbarriere (TBT) vormen.

Een nationale standaard kan zijn:

  • een vertaling van de bestaande internationale FSC- standaard. Dit is een relatief gemakkelijk, snel en goedkope manier en in overeenstemming met de WTO/TBT overeenkomsten. De vertaalde nationale standaard wordt aan FSC-international aangeboden worden voor erkenning (endorsement).
  • een eigen ontworpen standaard uitgegaande van bestaande internationale principes (ITTO, CIFOR).
  • een geheel eigen ontworpen standaard uitgaande van eigen nationale duurzaamheidsprincipes.


Het proces van de laatste twee opties is moeilijker en duurt langer. De kans bestaat dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden en dat er zo veel onnodig werk verzet wordt.

Bij de laatste twee opties is internationale erkenning van het ontwikkelde certificeringsschema niet vanzelfsprekend. Deze kan alsnog gezocht worden bij internationale schema&s zoals PEFC of FSC.